Egy kép. egy történet (8): igazgató

Harka István igazgató jutalmat ad át a Kond egyik tanulójának. A felvétel 1955. június 20-án, a tanévzáró ünnepségen készült. 


Az elmúlt napokban kisebb nyomozást folytattunk: a Kond Utcai Általános Iskola és a Vajk igazgatóinak nevét, vezetői tevékenységük időtartamát próbáltuk összegyűjteni. A lista még hiányos. Az információkat írott forrásokból és Vaszilkóné Porhajas Éva tanárnő elbeszéléséből merítettük.

Az első igazgató az iskola 1927-es megalapításakor kinevezett Kuhár Ernő volt, aki 1935-től már a Gulnert irányította. (Kuhár tanár úrról már írtunk a honlap Iskolatörténet című menüpontjában.)

1947-ben biztosan Lessó Gyula volt az intézményvezető. Erről Tomory Lajos életrajzából van tudomásunk. Az ismert felvidéki születésű helytörténész ugyanis ekkor települt át Magyarországra. Első itteni állomáshelye a Kond, második felesége pedig Lessó Gyula Ilona nevű lánya lett.

Mint fotónk bizonyítja, 1955-ben Harka Istvánnal zárta a tanévet az iskola. Még nem tudjuk, mikor kezdődött a megbízatása, de azt igen, hogy 1971-ig tartott. Posztján újabb helytörténész tűnt fel, dr. Téglás Tivadar (1971-1975).  

A Vajk utcai épület avatásakor már évtizede Szmilkó Lajosné volt a direktor. 1975-től egészen 1989-ig igazgatta előbb a régi, majd az új erzsébettelepi iskolát. Őt Bárány Benőné követte, de csak egyetlen tanév erejéig. 1990-től 20 éven át Kucsák László irányította az időközben nevet is változtató intézményt. (1998-ban lettünk Vajk-sziget Általános Iskola.)

A jelenlegi igazgató, Ertli Mária 2010 októberétől tölti be aktuális tisztségét.  

    Blogger Megjegyzés
    Facebook Megjegyzés

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése