Foglalkozása: fotómodell - Fodor Klarissza mesél szakmájáról

A modellekről és magáról a modell szakmáról rengeteg tévhit terjeng. Ugyan nem régóta vagyok ebben a szakmában, de amit eddig tapasztaltam, az nagyon másmilyen, mint képzeltem előtte.


Az első komolyabb lépésemet a modellkedés felé a mostani iskolám egyik volt - jelenleg a modellszakmában dolgozó - diákjának köszönhetem, aki megkeresett, és készített rólam néhány fotót. Pár óra elteltével egy modell ügynökségtől jött egy telefonhívás, amiben azt kérdezték, hogy be tudnék-e menni hozzájuk, mert felkeltettem az érdeklődésüket. A szüleim és én is azt gondoltuk először, átverés az egész, mert sajnos sok olyan történetet hallani, ahol mindenféle ürüggyel több százezer forintot is elkérnek a semmiért.


Hál isten az én esetemben nem átverésről volt szó. A Visage Management vezetője részletesen elmondta, hogyan működik a modell szakma, és mesélt azokról az „álügynökségekről” is, ahol hitegetik és átverik a tudatlan érdeklődőket. A beszélgetés után felgyorsultak az események. Elsőként polaroid fotókat készítettünk bent az ügynökségen. A polaroidok a természetes szépséget mutatják, ami smink nélküli, a testalkatot kihangsúlyozó képeket jelent.


Minden modellnek van egy úgynevezett bookere, aki a tulajdonképpeni munkaadója.  A bookeren keresztül kérhetik fel a modellt az ügyfelek adott feladatra, munkára.
Minden modell folyamatos tesztfotózásokon vesz részt. Ezek a fotózások egyrészt a modell fejlődését szolgálják, másrészt anyagot szolgáltatnak a modellkönyvhöz. A modellkönyv folyamatosan bővül, hiszen a castingokon (válogatókon) nagyrészt a könyv fotói alapján dől el, hogy kiválasztják-e a modellt.


Minden munka óriási élmény! Igaz, hogy egy fotózás minimum 4-5 órát vesz igénybe (akár egész napos is lehet), és borzasztóan kimerítő, de a nagyon kedves, készséges, humoros stáb mellett ez az idő nagyon gyorsan elrepül. Szerencsésnek mondhatom magam, mivel 3 hónapja szerződtem le a Visage Managementtel, amely Magyarország top ügynökségei közé tartozik, és temérdek feladatot kapok itthon és külföldön egyaránt. 


Vettem már részt kampányfotózáson, szerepeltem címlapon, divatanyagokban, magazinokban, divatbemutatókon. Több hónapos külföldi munkára is kaptam már felkérést, de iskolai tanulmányaim mellett, távol az otthonomtól egyelőre nem vállalok ilyet. A szüleim szerencsére mellettem állnak, támogatnak mindenben, de kifejezetten örülnek annak, hogy az iskolát helyeztem előtérbe. Nehéz mindenre időt szakítani, de ez egy vissza nem térő lehetőség.


A modellkedés nem csak arról szól, hogy szépnek kell lenned. Nagyon fontos a heti rendszerességgel végzett testedzés és az egészséges táplálkozás. Tévhit, hogy a modellek éheznek… persze vannak kivételek, de látnátok csak, mennyi finomság fogy el egy-egy divatbemutató során.
  
Fontos, hogy minden alkalommal tudj valami újat mutatni. Nem egyszerű 10 perc alatt 50 különböző pozíciót kitalálni, és egy-egy bonyolultabb testhelyzetet megtartani, ha már fáj is. Ha el vagy zsibbadva, akkor is mosolyogni kell, a kamerába nézni, és folytatni azt, amiért itt vagy. Rengeteg kitartást igényel ez a munka. Mindig van fent és lent, vidám és szomorú percek, cikis pillanatok. De hol nincsenek? 


Az egyik legcikisebb dolog az volt, amikor egy bemutatón a barátnőm sétált előttem, és hát a papucsa úgy döntött, nem bírja tovább lábon, úgyhogy séta közben berepült a nézők közé. Jót nevettünk rajta, de a show persze nem állt meg, hiszen még hátra volt öt bemutató aznap. 


Az iskola befejeztével komolyabb céljaim is vannak a modellkedéssel.  Egy évig csak ezzel szeretnék majd foglalkozni: utazni, világot látni, ismerkedni, és azt csinálni, ami boldoggá tesz.

Képalbum 29 db fotóval

(A fotókat Kovács Richard, Liziczai Réka, Bodogán Sándor, Baksa Norbert, Jámbor Zsófia és Fodor Klarissza készítette)

Videó a Dreams Magazin címlap fotózásáról


Fodor Klarissza bejegyzése

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 megjegyzés: