A legjobb amatőrök

A fenti címmel közölt írást még szeptember 28-án a kerület hivatalos honlapja egyik sikeres drámacsoportunkról, a Vajk-játszókról. Csernai Mariann cikkét változtatás nélkül tesszük közzé.


A Magyar Szín-Játékos Szövetség idén kilencedik alkalommal rendezte meg a Színjátékosok Napját, ezen belül a FESZT-FEST-et, a fesztiválgyőztesek fesztiválját.

A Magyar Szín-Játékos Szövetség idén kilencedik alkalommal rendezte meg a Színjátékosok Napját, ezen belül a FESZT-FEST-et, a fesztiválgyőztesek fesztiválját. A rendezvényen a Vajk-sziget iskola tanulói a legjobb gyerekcsapatok között léptek színpadra.

A Vajk-játszók csoport hat évvel ezelőtt drámajáték szakkörként kezdte meg működését a Vajk-sziget Általános Iskolában, majd 2011-ben a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón (WSO) álltak először színpadra A csókaleányok című népmeséből készült előadásukkal. Ezt követően bár szakköri keretek között folyamatosan dolgoztak, de nem indultak színjátszó fesztiválon. Egészen 2015-ig amikor a WSO találkozóról arany minősítéssel távoztak.


A Kányádi Sándor Apokrif éneke alapján készült Hold fia című színpadi játékuk meglepő, minden komolykodástól mentes komolysággal mesélt a meg nem értésről, az el nem fogadásról, az egyén és a közösség számára fontos értékekről. Interaktív előadásukba bevonták a közönséget és maguk mellé állítottak minden kritikust.

Darabjukkal a FESZT-FEST – fesztiválgyőztesek fesztiválja legjobb gyermekszínházi előadásai közé nyertek meghívást, ahol szeptember 12-én álltak színpadra. A fesztivál után egy héttel Szegeden, egy drámapedagógiai módszertani rendezvényen is bemutatták játékukat pedagógusoknak.Az előadás után a pedagógusok saját élményű foglalkozáson vettek részt, ahol bepillantást nyerhettek abba, hogy a Kányádi versből kiindulva hogyan jött létre a színpadi produkció, milyen tréningeken keresztül jutnak el a gyerekek a vers mélységeinek felfejtésén át a megértéshez és a saját élményekkel, jelentéssel való feltöltéshez, ahonnan a színpadi átélés már természetessé válik, és Kányádi sorai hitelesen szólalnak meg.A beszámoló az eredeti lelőhelyén is elolvasható: A legjobb amatőrök
Még korábban a bp18.hu-n: Igazi nagybetűs színház
Fotó: Ledő Attila

    Blogger Megjegyzés
    Facebook Megjegyzés

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése